به نظر شما انسان های کمال گرا چه ویژگی هایی دارند؟ شاید تصور کنید که این دسته از انسان ها با توقعات غیرمنطقی و غیر معقول سبب از بین رفتن آرامش خود و اطرافیانشان می شوند؟ شاید شما هم ندانید که تا چه حدی از ویژگی کمال گرایی و خوش شانسی برخوردار هستید. شاید هم برخی افراد شروع به سرمایه گذاری روی کمال گرا بودن کرده باشند. آموزش نحوه کمال گرایی و کنار گذاشتن مفاهیم منفی، اهمیت زیادی دارد؛ برای دست یابی به این موارد باید تلاش کرد و در راستای هدف از استراتژی های استفاده کرد. اما نشانه کمال گرایی چیست و افراد کمال گرا چه ویژگی هایی دارند؟ تفاوت این افراد با افراد موفق چیست و چگونه می توان این دو دسته را از هم متمایز کرد؟
ویژگی های مشترک و نشانه کمال گرایی
شاید تصور کنید که افراد کمال گرا بیشتر از افراد معمولی استرس دارند؛ در حالی که شاید کمتر از سایرین به خواسته های خود برسند. کمال گرایی دست یابی به اهداف و بهترین نسخه از هر موضوعی را دچار مشکل می کند. اشخاص کمال گرا با وجود تفاوت های کلیدی، به افراد موفق شباهت بسیاری دارند. در ادامه تعدادی از موارد که نشان دهنده افراد کمال گرا است که در این افراد قابل تشخیص است، بیان شده است.
1) همه یا هیچ: افراد کمال گرا مثل افراد موفق تمایل به تعیین اهداف بلند و بالا دارند و از تلاش برای آن دریغ نمی کنند. با این تفاوت که افراد موفق احساس رضایت را با انجام یک فعالیت منحصر به فرد و یا دست پیدا کردن به یک برتری به دست می آورند؛ ولی ممکن است تحقق اهداف افراد موفق به صورت کامل ایجاد نشده باشد. اما افراد کمال گرا همین موفقیت ها را نمی پذیرند و شکست تلقی می کنند؛ آنها تنها کمال و کامل بودن مطلق را می پذیرند.
2) انتقادی بودن: افراد کمال گرا روحیه انتقادی نسبت به خود و دیگران دارند؛ این روحیه در وجود آنها بیشتر از افراد موفق است. به طور معمول افراد موفق دوست داشتن دستاوردهای خود را در اولویت قرار می دهند و در این راستا به حمایت از دیگر افراد نیز می پردازند. اما افرادی که کمال گرا هستند همواره در پی این هستند تشخیص اشتباهات و کاستی ها را به افتخار به موفقیت ها ترجیح دهند. افراد کمال گرا به تدریج نقص ها را در وجود خود گسترش می دهند و در واقع تمایل ندارند موضوعات خوشایند را مورد توجه قرار دهند. اگر شکستی هم اتفاق بیفتد افراد کمال گرا همواره به قضاوت خواهند پرداخت.
3) ترس: افراد موفق به دلیل تمایل به دست یابی به آرزوها و اهداف به سمت آنها سوق داده می شوند. در واقع افراد موفق از هر گام صحیحی، احساس رضایت خواهند کرد. اما افراد کمال گرا در واقع از شکست در اهداف خود می ترسند و اگر هدفی به صورت کامل تحقق پیدا نکند آن را شکست می پندارند. پس ترس را می توان نشانه کمال گرایی محسوب کرد.
4) استانداردهای غیر واقعی: می توان گفت که اهداف افراد کمال گرا ممکن است گاهی اوقات منطقی به نظر نیایند. افراد موفق قابلیت قرار دادن اهداف خود را در نقطه روبرو دارند و در مسیر دست یابی به اهداف هم از پیش رفتن به سوی آنها و موارد مثبت دیگر لذت می برند. اما افراد کمال گرا اهداف خود را در دوردست ها مشاهده می کنند و رسیدن به آنها را امری دور از دسترس تلقی می کنند. به عبارت بهتر افراد موفق در دنبال کردن اهداف و آرزوهای خود نسبت به افراد کمال گرا شادتر هستند.
5) تمرکز بر نتیجه: افراد موفق این قابلیت را دارند که از مراحل رسیدن به هدف احساس رضایت کنند و لذت ببرند؛ گاهی اوقات لذت از روند رسیدن به هدف بیشتر از خود “هدف” برای آنها اهمیت دارد. اما افراد کمال گرا تنها می توانند هدف را مشاهده کنند و مسیر آن و موارد دیگر برای آنها مهم نیست. در واقع نگرانی از دست یابی به هدف ایده آل و ترس از شکست احتمالی اجازه نمی دهد که از طی مسیر رسیدن به آرزو و رشد فردی احتمالی همراه با آن بهره مند شوند.
6) ناراحتی از عدم تحقق اهداف : افراد کمال گرا به دلیل سهل انگاری کمتر، بیشتر با خوش شانسی مواجه می شوند. افراد موفق توانایی عقب نشینی از ناامیدی و نرسیدن به آرزوها را دارند. اما افراد کمال گرا زمانی که با برآوردن نشدن آرزوهای بلندشان مواجه می شوند خود را سرزنش و ملامت می کنند و احساسات منفی بر آنها غالب می شود.
نشانه کمال گرایی و احساس عدم رضایت
7) ترس از شکست: میزان ترس افراد کمال گرا نسبت به افراد موفق بسیار بیشتر است. دلیل این است که افراد کمال گرا با دریافت نتایج خوب احساس رضایت نمی کنند و تنها به نتیجه عالی و کمال بی نهایت فکر می کنند؛ بنابراین هر چیزی کمتر از آن را شکست تلقی کرده و از این شکست دورنمایی وحشتناک در ذهن خود می سازند. هر چیزی کمتر از کمال مطلق و بی نهایت را شکست می دانند و همین موضوع باعث می شود به تاخیر انداختن کارها در لحظات آخر و نزدیک به انجام آن را گاهی اوقات از خود نشان دهند.
8) به تعویق انداختن کارها: شاید عجیب باشد افراد کمال گرا که در تلاشند حداکثر بهره وری را در کارهای خود داشته باشند سهل انگاری کنند، اما تلفیق ویژگی کمال گرا بودن و به تعویق انداختن کارها به سهل انگاری منجر می شوند. دلیل این موضوع به ترس از شکست افراد کمال گرا برمی گردد؛ در واقع گاهی به اندازه ای نگران سرانجام کار هستند که هیچ کاری نمی توانند انجام دهند. بهانه جویی شکست بیشتری را به وجود می آورد و همین روند معیوب در تمام کارها ادامه می یابد. پس یک نشانه کمال گرایی، ترس از شکست است.
9) حالت دفاعی: یک عملکرد و نتیجه کمتر از حد ایده آل (شاید خیلی نزدیک به حد ایده آل) برای افراد کمال گرا احساس ناخوشایندی ایجاد می کند. تلاش این گونه از افراد در این راستا است برای دفاع از شخصیت خود، انتقادات سازنده ای را مطرح کنند. اما افراد موفق از این توانمندی برخوردار هستند که انتقاد را به ابزاری تبدیل کنند که به وسیله آن اطلاعات بیشتری دریافت کنند و آنها را در جهت بهبود عملکرد فعالیت های آینده خود به کار گیرند.
نشانه کمال گرایی و اعتماد به نفس پایین
10) عزت نفس پایین: افرادی که به موفقیت های زیادی را کسب می کنند به همان میزان احساس رضایت و خشنودی دارند و ارزشمندی خود و فعالیت هایشان را درک می کنند. در مورد افراد کمال گرا این وضعیت برعکس است؛ افراد کمال گرا همواره از خود و دیگران ناراضی هستند و پیوسته در حال انتقاد هستند. در واقع افراد کمال گرا عزت نفس پایینی دارند. احتمال اینکه افراد کمال گرا تنهایی و یا انزوا را نیز تجربه کنند بسیار بالا است؛ به این دلیل که ماهیت انتقاد و نارضایتی آنها ممکن است به دوری این دسته از افراد با دیگران بینجامد که در نهایت سبب کاهش یافتن عزت نفس می شود.
سخن آخر
این مقاله به ویژگی های افراد کمال گرا پرداخته است و تعدادی نشانه کمال گرایی را به عنوان معرفی این افراد را بیان می کند. در هر ویژگی نیز به بررسی تفاوت های اافراد کمال گرا با افراد موفق پرداخته شده است و ویژگی ها در تمام ابعاد تحلیل شده اند. اگر متوجه شده اید که برخی از این ویژگی ها در وجود شما هم هست، نگران نباشید؛ تشخیص اولیه این موضوع که به تغییرات نیاز دارید، گام مهمی است. در واقع اولین قدم ضروری در راستای رسیدن به طبیعت آسان تر همین است که از طریق آن می توان به آرامش درونی و موفقیت حقیقی دست پیدا کرد. به عبارت بهتر باید بر کمال گرایی غلبه کرد و اگر کاری نزدیک به سطح بسیار خوب و عالی هم بود می تواند رضایت بخش باشد.
منبع :
https://www.verywellmind.com/signs-you-may-be-a-perfectionist-3145233