بسیاری از افراد وجود دارند که برای پیشرفت و توسعه در کارهای خود از انگیزه مبتنی بر ترس استفاده می کنند. به عنوان مثال این افراد از این ویژگی به عنوان یک تلنگر به خود استفاده می کنند که بتوانند شرایط و واقعیت موجود را بسنجند. اما آیا تا به حال این کلمه به گوش شما خورده است؟ به نظر شما انگیزه مبتنی بر ترس چه فوایدی دارد؟ آیا می تواند در توسعه و روند پیشرفت شما کمک کند؟ اگر می خواهید بیشتر با این کلمات آشنا شوید در ادامه با ما همراه باشید.
کمی بیشتر با انگیزه مبتنی بر ترس آشنا شوید
بسیاری از افراد ممکن است که با این کلمه آشنایی نداشته باشند. در ادامه چند نمونه مثال می آوریم که نشان دهنده انگیزه مبتنی بر ترس هستند و ممکن است که خیلی از شما بدون آنکه بدانید از این ویژگی در زندگی خود استفاده می کنید. به عنوان مثال:
- اگر من این ارتقای شغلی را دریافت نکنم، به عنوان یکی از بزرگترین شکست ها در زندگی ام تلقی می شود. بنابراین بهتر است که تمام شب را بیدار بمانم و روی آن کار کنم؛
- اگر به اندازه کافی ورزش نکنم، چربی های بدنم اضافه می شود. بنابراین بهتر است که شش روز در هفته را حتی اگر بدن درد بگیرم، به ورزش بپردازم.
همانطور که در بالا مشاهده کرده اید، انگیزه مبتنی بر ترس عاملی است که خود و دیگران را وادار به انجام دادن کاری کرده و خود را با ترس درست انجام ندادن آن رو به رو می کنید. نکته قابل توجهی که باید به آن توجه کنید و ممکن است بسیاری از شما این عمل را ندانید و مانع از رشد فردی شما شود این است که انگیزه مبتنی بر ترس درست است که در کوتاه مدت جنبه های مثبتی از خود نشان می دهد، اما استفاده از آن به مدت طولانی می تواند رفاه و روابط شما را به خطر بیندازد.
به نظر شما داشتن انگیزه مبتنی بر ترس مفید است یا خیر؟
اگر برای شما استفاده از ترس به عنوان داشتن یک انگیزه طبیعی است، باید گفت که شما تنها نیستید! مغز ما از ترس برای دوره نگه داشتن ما از مشکلات استفاده می کند و این امر یک موضوع کاملاً طبیعی است که بخواهد از چیزی که برای شما احساس خطر می آورد دور شوید و به سمت چیزی که امنیت را برای شما فراهم می کند بروید.
بروز احساس ترس یک عملکرد طبیعی مغز به حساب می آید و زمانی اهمیت دارد که تهدیدی سلامتی شما را به خطر می اندازد. به عنوان مثال هنگامی که ماری در مسیر پیاده روی شما وجود داشته باشد مغز شما از ترس برای ایجاد انگیزه دور شدن از آن مار استفاده می کند. اما وقتی که برای انجام دادن اهداف زندگی و شغلی خود از انگیزه های مبتنی بر ترس استفاده می کنید، وجود ترس مداوم سبب می شود که فشارهای غیر ضروری بر ذهن و بدن شما وارد شود و می تواند به مرور زمان برای بدن شما مضر باشد.
تکیه بر تفکرات منفی
برای اکثر افراد داشتن تفکرات منفی سبب ایجاد استرس و کاهش سطح انرژی و خلق و خوی آن ها می شود. تکیه بر تفکر منفی یکی از اشکال انگیزه مبتنی بر ترس به حساب می آید. داشتن تفکرات منفی شما را مجبور می کند که به جای پیش بینی و تجلیل از آنچه که درست است، توجه خود را با آنچه که اشتباه و یا نادرست است جلب کند. همین امر سبب می شود که تمرکز شما محدود گردد و مانع از دیدن تصورات و تفکرات بزرگ تر شود.
هزینه های سنگین انگیزه بر پایه ترس
تصور کنید که به یک مهمانی مهم در سه ماه آینده دعوت شده اید. اولین کاری که به ذهنتان خطور می کند این است که در باشگاهی ثبت نام کرده و رژیم غذایی خود را کنترل کنید که اندامی مناسب و جذاب داشته باشید. در این مسیر به خود سخت می گیرید و از خوردن بسیاری از غذاها پرهیز می کنید. اما قبل از انجام دادن این کار کمی با خود فکر کنید که آیا نداشتن ترس از اینکه شبیه به یک سوپر مدل در این مهمانی باشید، به شما انگیزه می دهد که دست از باشگاه رفتن بردارید و غذا بخورید؟ یا با چه قیمتی حتما می خواهید تا آن زمان اندام مناسب پیدا کنید؟
با داشتن این ترس در این مسیر باعث می شود که وقتی خود را در آینه می بینید احساس شرمندگی کنید و از جذب عشق به خود محروم باشید. همچنین این احساس شرم سبب می شود که بخواهید از دید خود و یا دیگران پنهان شوید و یا به فکر باشگاه رفتن باشید.
آنقدر روی ظاهر خود متمرکز می شوید که تمام لذت های زندگی در این سه ماه را از دست می دهید! از خرید لباس در این مدت چشم پوشی می کنید، زیرا هنوز به وزن دلخواه نرسیده اید و زمان خرید لباس را صرف گذراندن در باشگاه می کنید. تمام این فعالیت ها سبب می شود که در طولانی مدت بر روحیه و رفتار شما تاثیرات منفی بگذارد.
جایگزین مناسب بجای انگیزه مبتنی بر ترس
به نظر شما جایگزین سالم تر و مناسب تر نسبت به انگیزه مبتنی بر ترس چه می تواند باشد؟ حضور در مهمانی با داشتن یک اندام مناسب نه تنها احساس خوبی را در شما القا می کند، بلکه می تواند انرژی مثبتی را در شما ایجاد کند. اما سعی کنید در شیوه ایجاد انگیزه خود تغییراتی بوجود بیاورید. به عنوان مثال به جای استفاده از ترس و احساس شرمندگی سعی کنید از انگیزه های مبتنی بر عشق استفاده کنید.
انگیزه مبتنی بر عشق به این صورت است که شما به جای استفاده از ترس برای الهام بخشیدن کارهایتان از عشق و انرژی مثبت استفاده می کنید. این امر تفاوت بسیاری در مغز شما به وجود می آورد که در نتیجه سبب می شود شادی، خلاقیت و اشتیاق را در شما پرورش دهد.
۴ راهکار مناسبت بجای استفاده از انگیزه مبتنی بر ترس
همانطور که گفتیم انگیزه مبتنی بر ترس می تواند در طولانی مدت روی شما تاثیر منفی بگذارد و در نتیجه بهتر است که انگیزه مبتنی بر عشق یا نظریه های مثبت انگیزشی را پیش بگیرید. در ادامه به چند نمونه از این نظریه ها می پردازیم.
نظریه انگیزشی حفاظتی
از این نظریه بیشتر در مواقع تصمیم گیری و مواجهه با رویدادهای استرس زا استفاده می شود. توضیحی که می توان برای این نظریه ارائه داد این است که بدانید چه مواردی شما را برای تغییر رفتار نسبت به محافظت خود در برابر تهدیدات ترغیب می کند.
برای گرفتن تصمیمات مناسب در چنین شرایطی فرد با دو فرآیند شناختی روبه رو می شود. فرآیند اول ارزیابی تهدید و فرآیند دوم ارزیابی مقابله ای به حساب می آید. در مرحله اول فرد موقعیت را ارزیابی می کند که چقدر ترس به دلیل تهدید ایجاد شده، وجود دارد. و در مرحله دوم با سنجش و بررسی شرایط موجود عملکرد مناسب را ارائه می دهد.
به عنوان مثال اگر شما فعالیت تیمی و گروهی دارید و نیاز است که انگیزه مبتنی بر ترس را کنار بگذارید، بهتر است که اعضای تیم خود را تشویق کنید و در مورد نگرانی های آن ها صحبت کنید. با تشویق و آگاهی امنیت دادن به آن ها باعث می شوید که بتوانند از محدوده ترس خود خارج شوند و آگاهی کامل نسبت به شرایط موجود را بدست بیاورند.
نظریه انگیزشی وابستگی
بسیاری از افراد وجود دارند که برای پیدا کردن کار خود تمایل دارند به گروه یا سازمان بپیوندند. با تحقیقاتی که روی این دسته از افراد انجام شد متوجه شدند که این افراد دارای سه نیاز اساسی وابستگی، قدرت و موفقیت هستند. مدیران شرکت و سازمان ها می توانند از این نظریه برای تشخیص میزان مشارکت کارمندان در رسیدن به اهداف تیمی استفاده کنند.
بنابراین شما می توانید با ترویج موفقیت های گروهی نسبت به نتایج فردی از این نظریه انگیزشی استفاده کنید. همچنین می توانید از یک سیستم پاداش استفاده کنید که موفقیت های تیم را جشن بگیرید. این عمل نتیجه مثبتی در روند فعالیت های گروهی شما ایجاد می کند.
نظریه انتظار انگیزش
این نظریه بر پایه این باور بنا شده است که کارمندان رفتار خود را بر اساس آنچه که معتقداند منجر به بهترین نتیجه می شود، انتخاب می کنند . در نتیجه این فرد روشی را انتخاب می کند که می داند نتیجه بزرگ و پاداش بسیار زیادی را در بر می گیرد.
نظریه انگیزه قدرت
بر اساس این نظریه برخی از افراد وجود دارند که انگیزه اعتبار و قدرت در آن ها یافت می شود. این افراد می خواهند که بر دیگر گروه ها و اطرافیان خود تاثیر بسزایی بگذارند. اگر در گروه یا سازمانی این افراد وجود ندارد، می توانید به دنبال شناسایی انگیزه قدرت افراد بگردید و مطمئن شوید که آن ها را در موقعیت هایی که بیشترین تاثیر را دارد قرار دهید.
نکاتی برای مدیریت انگیزه مبتنی بر ترس
یادگیری مدیریت و غلبه بر ترس مهارتی است که می توانید آن را در خود توسعه دهید که شما را نسبت به شرایط موجود قوی تر و مقاوم تر کند. در ادامه چند تکنیک موثر برای کمک به غلبه بر ترس ارائه می دهیم.
ترس را برای خود عادی سازی کنید
یکی از قوی ترین تکنیک هایی که می توانید برای غلبه بر انگیزه مبتنی بر ترس استفاده کنید، تشخیص آن است که بدانید چیزی که از آن می ترسید امری طبیعی است و شما تنها نیستید. همچنین می توانید از ترس های خود با همکاران یا دوستان مشورت بگیرید. این امر سبب افزایش اعتماد به نفس و همچنین حرکت رو به جلوی شما می شود.
در ابتدا انجام دادن این کار ممکن است کمی دشوار به نظر برسد. اما باید در نظر بگیرید که بهتر از انجام دادن کارهایتان بر پابه انگیزه بنا شده بر ترس است.
دستاوردهای قبلی را مرور کنید
سعی کنید چیزهایی که از آن ها ترس دارید با کارهای باور نکردنی که انجام داده اید مقایسه کنید. این روش ممکن است کوچک به نظر برسد، اما می توانید لیستی از دستاوردهای مثبت خود تهیه کنید و هر زمان که ترس بر شما غلبه کرد و خواستید از انگیزه مبتنی بر ترس برای انجام فعالیت های خود استفاده کنید، از آن ها بهره مند شوید. این موضوع نه تنها باعث ایجاد اعتماد به نفس در شما می شود، بلکه سبب تقویت و عملکردهای بهتری در روند کار شما می شود.
به نتیجه آن فکر کنید
به جای استفاده از این انگیزه می توانید روی نتیجه آن تمرکز کنید. به عنوان مثال می توانید به این موضوع فکر کنید که “اگر شما به این اهداف دست پیدا کنید، زندگی شما در آخر به چه شکل خواهد بود؟” یا “با به دست آوردن این اهداف چه احساسی پیدا می کنید؟” این روش سبب می شود که شما به جای استفاده از انگیزه ترس، انگیزه روشنفکری و مثبت اندیشی را در پیش بگیرید.
به خود بفهمانید که بخشی از روند کار شما است
هر زمانی که احساس کرده اید از انگیزه مبتنی بر ترس برای ایجاد انگیزه در خود استفاده می کنید، سعی کنید به تجربه های خود دوباره فکر کنید. به عنوان مثال در کودکی هنگامی که زمین میخوردید دوباره بلند می شوید. این بخشی از روند رشد شما به حساب می آید. پس سعی کنید ترس را در ذهن خود تغییر دهید و مطمئن شوید که ترس نه تنها باعث رشد، بلکه باعث عقب افتادن روند پیشرفت شما در هر زمینه ای می شود.
البته باید به این نکته توجه داشته باشید که شکست در یک پروژه کاری می تواند فرصت های بهتری را برای شما ایجاد کند و شکست پایان یک کار نیست! زیرا می تواند تجربه های فراوانی را برای شما فراهم کند. داوطلب شدن در یک موضوعی به دور از داشتن انگیزه مبتنی بر ترس، حتی اگر در ابتدا به خوبی پیش نرود، نشان دهنده تمایل شما نسبت به پیشرفت است.
کلام آخر
ممکن است هنگامی که شما این مقاله را می خوانید جزئی از افرادی باشید که از انگیزه مبتنی بر ترس برای انجام دادن فعالیت ها و کارهای روزانه تان استفاده می کنید. خیلی از ما بدون داشتن آگاهی از این موضوع، به صورت روزانه به انجام آن می پردازیم .
اما باید به این نکته توجه داشته باشید که انگیزه مبتنی بر ترس ممکن است در ابتدا خوب و مثبت به نظر برسد، اما در طولانی مدت روی اعصاب و همچنین احساس شما تاثیرات منفی می گذارد. با ارائه مطالبی که در بالا برای شما گفته شد، می توانید به جای استفاده از این نوع انگیزه از دیگر موارد بهره مند شوید.
منبع:
https://www.indeed.com/career-advice/career-development/fear-motivation
https://www.lifehack.org/909490/incentive-motivation