اهمیت تدریس سلامت روان در مدارس

یک نظر اضافه کنید
16 دقیقه زمان مطالعه

اهمیت تدریس سلامت روان در مدارس

امروزه آمارها بیان می کنند که ۲۰ درصد از نوجوانان می توانند دچار نگرانی های روانی بشوند. همچنین آمار بالایی نشان می دهد که درصد کمی از کودکان و نوجوانان در این مسیر پر پیچ و خم مشکلات سلامت روانی، همراهی می شوند که این بسیار نگران کننده است. در نتیجه اهمیت تدریس سلامت روان در مدارس به وضوح مشخص می شود.

نکته بسیار مهمی که باید بپذیریم و آن را از گنجینه وسایل نادیده گرفته شده، دربیاوریم، این است که سلامت روان، همان قدری که برای سلامت فیزیکی خود وقت می گذاریم، مهم و بسیار حائز اهمیت است.

آموزش سلامت روان در مدارس به کودکان و نوجوانان، این اجازه را می دهد که آن ها خود را بشناسند و بتوانند شرایط خاص را شناسایی کنند و عملکرد درست را اجرا کنند و به مراتب کودکان را آماده شاد زیستن و درک عواطف فراز و نشیب می کند.

در این مقاله قصد داریم دلایل اهمیت آموزش سلامت روان در مدارس را بررسی کنیم، پس ما همراه باشید.

اهمیت تدریس سلامت روان در مدارس

اهمیت تدریس سلامت روان در مدارس بر پیشرفت و یادگیری دانش آموزان

اولین قدمی که باید به آن بپردازیم و ریشه ای مورد بررسی قرار دهیم، دانش معلمان در سلامت روان است، چرا که دومین الگو دانش آموزان بعد از پدر و مادر، معلم است. بنابراین برای شروع به تدریس سلامت روان در مدارس، باید دانش آموزگار در این موضوع حیاتی مورد بررسی قرار گیرد، چرا که قرار است، دانش آموزان از معلم خود در این مسیر پیروی کنند و به خوبی مسائل روانشناختی را دربرگیرند.

در کنار این دانش معلم، خوب است که معلم و کادر آموزشی، کاملا به درک اهمیت آموزش سلامت روان بر پیشرفت و یادگیری دانش آموزان رسیده باشند و مسیر را به درستی برای آن ها هموار کنند و به صورت یک برنامه درست و کاربردی به دانش آموزان، سلامت روان را آموزش دهند.

روان کودکان در یادگیری آن ها بسیار اهمیت دارد. کودکی که نگرانی روانی دارد، نمی تواند روی موفقیت، رشد فکری و تحصیلات خود تمرکز کند. پس کودک کاملا در یادگیری دچار مشکل می شود و به دنبال این نمی تواند تکالیف و وظایف تحصیلی خود را به خوبی انجام دهد و نمراتی خوبی کسب کند.

دانش آموزی که نگرانی روانی دارد و به واسطه این موضوع، مشکل در یادگیری هم دارد، وقتی که بزرگ شود احتمال خیلی کمی دارد که فارغ التحصیل شود و در مسیر رشد قرار گیرد.

با بررسی اولین دلیل، اهمیت تدریس سلامت روان در مدارس به وضوح مشخص شد. پس بسیار باید این موضوع را جدی گرفت.

خاصیت آلت: اهمیت تدریس سلامت روان در مدارس، مسیر دانش آموزان را روشن و هموار می سازد.

اهمیت تدریس سلامت روان در مدارس

تداخل روان ضعیف با سلامت جسمی

تعادل در زندگی همیشه می تواند باعث شادی و حال خوب  شود. ما باید سلامت روان و سلامت فیزیکی را در کنار هم به تعادل برسانیم که بتوانیم خوشبختی را تجربه کنیم.

ارتباط بین سلامت روان و سلامت جسمی، یک ارتباط دو سویه است، چرا که اگر سلامت فیزیکی ما دچار مشکل باشد، سلام روانی ما را نیز درگیر خواهد شد و همینطور اگر نگرانی روانی داشته باشیم به طور مستقیم روی سلامتی فیزیکی ما تاثیر خواهد گذاشت.

یکی از ضعف های مدارس، اهمیت دادن بیش از اندازه به سلامت جسمانی است، البته این موضوع هم بسیار موفق نبوده اند، اما باز بیشتر از سلامت روان مورد بررسی قرار می گیرد.

اهمیت سلامت روان، همانند سلامت جسمانی است و باید به طور دقیق در راستای هم، برای آن ها برنامه ریزی انجام شود که کودک بتواند دید بهتری بر عملکرد روانی و جسمانی داشته باشد. این هم  جهتی سلامت روان و سلامت فیزیکی به کودک این فرصت را می دهد که بدن و روح سالمی داشته باشد و از زندگی کردن لذت ببرد.

وقتی دانش آموز از کودکی، کنترل کردن عواطف و سلامت روان خود را نیاموزد، وقتی که بزرگ شود، احتمال دارد در مقابل ضعف روانی شدید تر و خطرناک تر قرارگیرد و بیشتر بر سلامت جسمانی اش تاثیر گذارد.

برای مثال، وقتی فردی دچار نگرانی های متوالی روانی است، ممکن است دچار کم خوابی یا بی خوابی شود و به طور مداوم خسته باشد که این موضوع سلامت جسمانی را به خطر می اندازد.

بنابراین اهمیت تدریس سلامت روان در مدارس، بسیار موضوع مهمی است که روی زندگی حال و آینده دانش آموزان تاثیر می گذارد.

خاصیت آلت: بی خوابی سلامت جسمانی را به خطر می اندازد که توسط مشکلات روانی ممکن است ایجاد  شود.

آمار ناراحت کننده خودکشی

متاسفانه خودکشی در دنیای نگرانی های روانی، ردپای پررنگی دارد، به طوریکه خودکشی دومین عامل مرگ و میر در کودکان و نوجوانان است. همچنین این آمار از مرگ و میر بر اثر بیماری های قلبی در جوانان، بیشتر است.

آمار نشان می دهد که چقدر سلامت روان در زندگی ما دارای اهمیت بالایی است و ۹۰ درصد افرادی که خودکشی کردند، دچار علائم روانی بوده  اند. این درحالی است که ۷۰ درصد بزرگسالان دچار بیماری های روانی،  با علائم این بیماری ها مواجه شده اند، ولی آمار کمی از کسانی که خودکشی کرده اند به درکی از بیماری خود رسیده اند.

در مدارس معلمان باید به کودکان و نوجوانان کمک کنند که ابتدا علائم مشکلات روانی را بشناسند، در ارتباط با خودکشی اگاهی پیدا کنند و معلم به آن ها فرصت دهد که خود را بشناسند و زیر ذربین قرار دهند.در این جهت می توانند علائم را شناسایی کنند و عملکرد مناسب را انتخاب کنند.

اهمیت تدریس سلامت روان در مدارس

فشارهای روانی موجود در رسانه های اجتماعی

امروزه رسانه های اجتماعی، به وضوح در زندگی ما نقش پررنگ و لعابی دارند. کودک وارد این فضا می شود و با انبوهی از امواج منفی، رفتارهای نادرست، روش های ناسالم زندگی و معیارهای زیبایی غیرواقعی مواجه می شود و این موارد را می آموزد.

اگر کودک در مدرسه، سلامت روان را درک نکند و وارد این دنیای دروغین که البته فوایدی هم دارد، شود به مرور روح و عواطف کودک مورد تهاجم این فضا قرار می گیرد و کودک را در دنیای نگرانی های روانی قرار می دهد.

اهمیت تدریس سلامت روان در مدارس، به دانش آموز می آموزد که انتخاب های درستی در رسانه های اجتماعی داشته باشد. اگر این آموزش در مدارس انجام نشود، کودکانی که بیشترین زمان خود را در این محیط می گذرانند، به مرور دچار سردرگمی، اضطراب و افسردگی خواهند شد.

خاصیت آلت: اهمیت تدریس سلامت روان در مدارس، به دانش آموزان راه های استفاده درست از رسانه های اجتماعی را می آموزد.

روابط نوجوانی

کودکان و نوجوانان، در اولین محیط اجتماعی که قرار می گیرند، بسیار تمایل به توسعه دادن روابط خود دارند و پا به دنیای دوستی با دیگران می گذارند. به مرور که بزرگ تر و بزرگ تر می شوند، حس عاشق شدن را درک می کنند و دوست دارند که دوست داشتن و دوست داشته شدن را تجربه کنند.

بسیاری از مشکلات روانی با پایان یافتن روابط احساسی شروع می شوند یا حتی در مسیر یادگیری روابط عاطفی و دوستانه، دچار نگرانی های روانی می شوند.

نوجوانان باید به این درک برسند که بسیاری از روابط، چقدر می توانند استرس و غم را در روح انسان  ایجاد کنند. بعد از پذیرش این موضوع، حال باید یاد بگیرند که چگونه بعد از شکستی که تجربه کردند، عواطف و روان خود را مدیریت کنند که وارد مرحله بحران روانی نشوند.

اگر کودکی این مسائل را در مدرسه بررسی نکند، در نوجوانی در هر رابطه ای ممکن است شکست بخورد و وارد دنیای مشکلات روانی شود و به سختی بتواند این مسائل را مورد بررسی قرار دهد و به دنبال راه حلی برای آن ها باشد.

از طرف دیگر اگر نوجوان دارای مشکل روانی باشد، نمی تواند روی روابط دوستانه وعاطفی خود تمرکز کند و انتخاب های مناسبی داشته باشد یا حتی اصلا نتواند دوستی پیدا کند و به مرور منزوی شود. بنابراین این مسئله اهمیت تدریس سلامت روان در مدارس را جدی بگیریم که کودکان و نوجوانان بتوانند روابط سلامی را تجربه کنند.

خاصیت آلت: کودکان و نوجوانان به روابط دوستانه نیاز دارند، پس یادگیری عملکرد مناسب در روابط مهم است.

اهمیت تدریس سلامت روان در مدارس

انتظارات موجود در مدارس

باتوجه با پاراگراف های بررسی شده متوجه اهمیت آموزش سلامت روان در مدارس به وضوح شدیم، حال که این اهمیت در مسیر درک، قرار گرفته است، میتوانیم مواردی که مدارس باید به آن ها بپردازند را بررسی کنیم.

به دلیل اهمیت بالای سلامت روان، مدارس باید آموزش این مورد را از مقطع پایه ای شروع کند، چرا که دانش آموزان از همان زمانی که وارد محیط مدرسه می شوند، در تعامل انسان های زیادی با روحیات متفاوت قرار می گیرند و چالش های زیادی را تجربه می کنند. مدارس برای اینکه مسیر موفقیت و رشد فردی دانش آموزان را هموار کنند، بهتر است در مراحل اولیه شکل گیری رفتار، آموزش سلامت روان به دانش آموزان را شروع کنند و در این مسیر همراه آن ها باشند.

وقتی کودک و نوجوان، با درک و حمایت معلمان و کادر مدرسه مواجه می شوند و آگاهی لازم در ارتباط با عملکرد درست در شرایط های سخت را پیدا می کنند، به کودکان این اجازه و قدرت داده می شود که با چالش های به وجود آمده، چگونه برخورد درستی داشته باشند و آینده سالم تری را تجربه کنند.

ایجاد حس حمایت و داشتن برنامه منظم در تمام مقاطع تحصیلی

برای شروع به آموزش سلامت روان از پایه ای ترین مقطع، مدارس نیاز دارند که یک برنامه منظم و یکپارچه داشته باشند که بتوانند به درستی و پله ای به دانش آموزان کمک کنند. در کنار این برنامه یکپارچه، دانش آموزان نیاز دارند که حمایت، عشق، درک و پشتیبانی کادر مدرسه و از همه مهم تر پشتیبانی پدر و مادر خود را حس کنند و در این راستا بتوانند با آن ها به راحتی صحبت کنند و مشکلاتشان را درمیان بگذارند.

خاصیت آلت: معلمان می توانند با عشق و مهربانی، دانش آموزان را در مسیر موفقیت همراهی کنند.

استخدام کادری که دانش کافی در زمینه سلامت روان دارد

داشتن دانش در این مسئله اهمیت زیادی دارد چرا که کمک می کند که همان قدری که به سلامت جسمانی اهمیت داده می شود، به سلامت روان هم به طور اصولی داده شود. کمک می کند که دانش آموزان با آموزش درست در مسیر رشد قرار گیرند.

بررسی نیازهای سلامت روان

پیش از آموزش، لازم است که نیازهای سلامت روان را بررسی کنیم و یک مفهوم کلی را در اختیار دانش آموزان قرار دهیم. این موضوع سبب می شود که این فرصت را داشته باشند تا به درک درستی از سلامت روان برسند و کاملا متوجه اهمیت تدریس سلامت روان در مدارس بشوند.

اهمیت تدریس سلامت روان در مدارس

داشتن رابطه صمیمانه با دانش آموزان و خانواده ها

لازم به ذکر است که کودکان نباید سلامت روان را در محیط ناآرام و کسل کننده، آموزش ببیند، چرا که باعث برداشت نادرست از سلامت روان می شود. اگر کودک امنیت، عشق و دوستی را به مراتب حس کند، راحت تر می تواند به کادر مدرسه اعتماد کند.

ارتباط صمیمانه بین خانواده ها و کادر مدرسه، بسیار مهم است، چرا که پدر و مادر در این مسیر آموزش سلامت روان، می توانند به کودکان خود کمک کنند.

کادر تحصیلی باید اهمیت تدریس سلامت روان در مدارس را به طور کامل و واضح برای پدر و مادرها بیان کنند و از آن ها در این مسیر کمک بخواهند. همچنین به پدرها و مادر ها نیز آموزش دهند که چگونه در محیط خانه با فرزندانشان رفتار کنند

بنابراین محیط مدارس بسیار در پرورش افکار کودکان تاثیر به سزایی دارد.

خاصیت آلت: اهمیت تدریس سلامت روان در مدارس، به دانش آموزان فرصت شناخت عواطف فراز و نشیب را می دهد.

درپایان

متاسفانه مدارس، خود نیز محیطی استرس زا برای دانش آموزان است، چرا که به خوبی و صمیمانه درس داده نمی شود. همچنین دانش آموزان به طور مداوم درگیر درس خواندن و امتحانات هستند و آموزش سلامت روان به مراتب در صندوقچه مدارس درحال پوسیده شدن هستند.

کودکان روابط درست را آموزش نمی بینند و اگر در آن شکست بخورند، نمی دانند که چه عملکردی باید داشته باشند. حتی روابط پدر و مادر با کودکان در زمینه سلامت روان بررسی نمی شود و این بسیار ناخوشایند است.

این اضطراب و استرس حاکم بر مدرسه به کودک فرصت نمی دهد، در مسیر موفقیت خود تلاش کند و باید به طور مداوم نگران امتحانات باشد.

بنابراین پدرها و مادرها، اهمیت تدریس سلامت روان در مدارس، بسیار حائز اهمیت است، پس یا مدرسه ای پیدا کنید که کودک شما را در مسیر درست قرار دهد یا خودتان سعی کنید از یک مشاور  برای آموزش سلامت روان، کمک بگیرید.

منابع:

به این مطلب امتیاز دهید

رشد خودت رو استارت بزن !

درخواست ثبت نام در دوره های امیر شریفی

مشترک شدن
اطلاع رسانی کن
guest
هنگامی که پاسخی داده شود به ایمیل شما پیام ارسال میگردد

0 نظرات
بازخورد درون خطی
دیدن تمام نظرات
دوره آموزش کارشناس جذب شوید
دوره برتری شدید
0
سوالی دارید؟ بپرسیدx