کمال گرایی و عصبانیت

کامنت بگذارید
18 دقیقه زمان خواندن

بیشتر مردم تمایل دارند در انجام کاری که انجام می دهند، بهترین باشند؛ حالا تفاوتی ندارد که چه کاری. می تواند نقش والد باشد، متخصص، معلم، پزشک و حتی به عنوان یک دوست. تمایل به انجام دادن کاری به نحو احسنت به خودی خود چیز بدی نیست؛ اتفاقاً تلاش برای پیشرفت کردن چیز بسیار خوبی هم هست. اما گاهی وقت ها افراد مرز کوچکی را رد می کنند.

 برای این افراد انجام دادن کاری به طوری که خوب باشد حتی نزدیک به کافی هم نیست. در واقع هدف این افراد انجام کاری به صورت بی نقص است. لابد با خود فکر می کنید اینکه چیز بدی نیست؟ در این مقاله با ما همراه باشید نظرتان تغییر خواهد کرد. در ادامه به بررسی ارتباط کمال گرایی و عصبانیت خواهیم پرداخت.

آیا کمال گرایی منجر به عصبانیت می شود؟

بیایید به رابطه کمال گرایی و عصبانیت بپردازیم. شما ممکن است فکر کنید کمال گرایی یعنی تلاش برای خوب انجام دادن کاری؛ اما در حقیقت یک فردا مبتلا به کمال گرایی انتظار دارد هر روزش بی نقص باشد و از آنجایی که این غیرممکن است این اتفاق نمی افتد. در نتیجه فرد خود را مقصر می داند و دائماً به سرزنش خود می پردازد.

این حقیقت که هیچکس کامل نیست، غیرقابل انکار است. زندگی پستی بلندی های زیادی دارد و کار روزانه با چالش های بسیاری مواجه می شویم و این دور از ذهن نیست که ما قادر به بی نقص رد کردن همه این چالش ها نباشیم. افراد کمال گرا اگر همه چیز آن گونه که برنامه ریزی کرده بودند، پیش نرود؛ دچار اضطراب و عصبانیت می شوند.

نکته جالب این است که کمال گرایی همیشه منجر به عصبانیت نمی شود. در واقع متخصصان اعتقاد دارند که عصبانیت و اضطراب افراد می تواند به صورت کمال گرایی نمود پیدا کند. پس بیشتر افراد کمال گرا از قبل مبتلا به عصبانیت بوده اند.

ورق برگشت! عصبانیت مسبب کمال گرایی است؟

در هنگام عصبانیت این بسیار عادی است که احساس کنید همه چیز دارد از کنترل شما خارج می شود. پس برای ایجاد حس امنیت در خود و دوباره به دست گرفتن کنترل اوضاع اینکه بخواهید همه چیز در بهترین حالت خود قرار داشته باشد، عادی است. اما بین تمایل به خوب انجام دادن کاری و وسواس داشتن به خوب انجام دادن کاری تفاوت زیادی است.

شما ممکن است بتوانید موقتاً عصبانیت خود را با تمرکز کردن روی بی نقص بودن همه چیز کنترل کنید، اما این راه حلی گذرا است و با کوچک ترین چالش جدید همه چیز به هم می ریزد.

رابطه پیچیده بین کمال گرایی و عصبانیت

ناراحتی های یک فرد کمال گرا می تواند به اشکال مختلفی نمود پیدا کند. اما موضوع مشترک بین افراد کمال گرا عصبانیت و اضطراب است. کمال گرای بیش از این که نشان دهنده بی نقص انجام گرفتن کاری باشد،  اضطراب درونی شما را نشان می دهد. این اضطراب می تواند به شکل تعدادی از اختلالات از جمله اختلال اضطراب عمومی، اختلال هراس و اختلال وسواس فکری نمود پیدا کند.

این اختلالات می توانند ناشی از رویداد ها و محرک های خاصی باشند. رابطه بین کمال گرایی و عصبانیت پیچیده است. جست و جوی کمال راهی ناسازگار برای مقابله با استرس و عصبانیت به شمار می رود که خود کمال گرایی با ایجاد استانداردهای غیرواقعی می تواند موجب اضطراب باشد.

آیا کمال گرایی و عصبانیت نیاز به درمان دارند؟

تلاش برای بهتر شدن همیشه مورد تحسین بوده است؛ اما وسواس داشتن در این مورد کار را خراب می کند. کمال گرایی و عصبانیت همانند ماری غول پیکر دور زندگی شما می پیچد و کم کم حتی نفس کشیدن را هم تبدیل به چالشی بزرگ می کند.

فرد مبتلا به کمال گرایی شاید بخواهد در نفس کشیدن هم بهترین باشد و کوچک ترین اشتباه می تواند منجر به خود سرزنشگری شود. پر و بال دادن به کمال گرایی می تواند این اختلال را به مرحله حاد برساند که در آن فرد شروع به سرزنش خود در هر موردی می کند و وقتی که انتظاراتش به خوبی برآورده نمی شود؛ این سرزنش ها می تواند به آسیب به خود و حتی خودکشی ختم شود.

پس بله! کمال گرایی و عصبانیت نیاز به درمان دارند. اولین مرحله این است که بدانیم آیا به این اختلال مبتلا هستیم یا خیر؟ در ادامه نشانه های این اختلال را برای شما ارائه داده ایم.

آیا من به اختلال کمال گرایی مبتلا هستم؟

شما ممکن است یک فرد کمال گرا باشید، اگر نشانه های زیر را تجربه کرده باشید:

احساس شکست در هر کاری که انجام می دهید

احساس شکست در هر کاری یکی از نشانه های روشن کمال گرایی و عصبانیت است. حالا چه تکالیف، وظایف شغلی، سخنرانی یا پروژه هنری باشد. شما احساس می کنید نمی توانید بخوبی از عهده اش بر بیایید حتی اگر کاری باشد که همیشه انجامش می دهید.

این احساس ترس می تواند دو اثر داشته باشد:

اول: شما ممکن است بعد از به اتمام رساندن این کار به صورت بی پایان خود را سرزنش کنید که می تواند منجر به مشکلات عزت نفس شود.

دوم: ترس شما ممکن است شما را از انجام دادن و تمام کردن وظیفه تان، باز دارد.

در هر دو حالت فرد احساس شکست می کند.

ناتوانی در آرامش داشتن و اشتراک احساسات و افکارتان

شما نمی توانید براحتی و به دور از مشغله ذهنی استراحت کنید. ممکن است از ابراز احساسات خودداری کنید و در صورت به اشتراک گذاشتن احساساتتان احساس ناامنی کنید.

سلطه گر بودن در روابط شخصی

کمال گرایی و عصبانیت

به این دلیل که شما همیشه به دنبال کمال هستید ممکن است شروع به پیدا کردن آن در اطرافیان خود کنید.

همه ما در روابط تا مقداری به دنبال در دست گرفتن سلطه هستیم؛ اما درکمال گرایی این مقدار از حد تعادل خارج می شود. در کمال گرایی ممکن است فرد شروع به داشتن افکار منتقدانه نسبت به اطرافیان خود بکند. این افکار حتی ممکن است از روی قصد باشد و فرد مبتلا به این اختلال نیت کمک کردن داشته باشد. اما این باعث آزار و اذیت اطرافیان این شخص می شود.

توجه کنید به نظراتی که به اطرافیان خود می دهید. آیا همیشه به رانندگی آنها ایراد می گیرید؟ طرز لباس پوشیدن شان چی؟ فعالیت شان در مدرسه؟ عملکردشان در محل کار چطور؟

شاید شما فکر می کنید که آنها توانایی بهتر از این انجام دادن را هم دارند، ولی شاید شما دارید نظرتان را به آنها تحمیل می کنید. این مورد فرد کمال گرا را از داشتن روابط موفق محروم می کند.

زیاده روی در تحلیل کردن همه چیز؛ حتی موارد بی اهمیت

این بین افراد کمال گرا رایج است که همه چیز را تحلیل کنند. چه چیزی می پوشند، چگونه راه می روند، چگونه صحبت می کنند و مردم راجع بهشان چه نظری دارند.

برای مثال ممکن است شما اتفاقی حرف همکار خود را قطع کرده اید؛ همکارتان ممکن است حتی متوجه این هم نشده باشد. اما شما خجالت زده می شوید و شروع به سرزنش کرده خود می کنید.

در مکالمه های روزانه ممکن است همه چیز برای ما تمام شود؛ اما برای یک فرد کمال گرا این تازه شروع ماجرا است! این گونه افراد بعد از هر مکالمه شروع به سرزنش خود کرده و مکالمه را بارها و بارها در ذهن خود تکرار می کنند.

استانداردهای نجومی!

کمال گرایی و عصبانیت

به دنبال میل کمال گراها به پیدا کردن بهترین هر چیز، استانداردهای غیرمنطقی برای این اشخاص به وجود می آید که اهداف این استانداردها خود شخص و افراد نزدیک به او هستند. این استانداردها می توانند در نواحی مختلف زندگی یک فرد نمود پیدا کنند؛ مانند حرفه و شخصیت.

شما در یک درس نمره 20 را کسب کرده اید؟ باید 21 کسب می کردید! شما در مسابقات جام جهانی اول شدید؟ باید در مسابقات بین سیاره ای اول می شدید! یک کمال گرا همیشه می تواند راهی پیدا کند که یک موفقیت را به شکست تبدیل کند.

احساس تنهایی و بی ارزش بودن

به این دلیل که کمال گراها نمی توانند به کمال یک چیز دست پیدا کنند که در واقع هیچکس نمی تواند، احساس بی پایان شکست به آنها می قبولاند که بی ارزش هستند. زیرا این بسیار آسان است که بهترین روز خود را با بدترین روز دیگران مقایسه کنیم؛ آن هم از طریق رسانه های اجتماعی.

این افراد ممکن است انزوا را انتخاب کنند تا مبادا استانداردهای غیرواقعی شان را روی اطرافیان شان اعمال کنند. و روابط آنها کار به جایی نمی برد، زیرا استانداردهای غیر منطقی شان کار را خراب می کنند.

توجه وسواس وار به قوانین، لیست ها و وظایف

این گونه افراد به صورت وسواس وار و بیمار گونه وابسته به وظایف و قوانین هستند و از این چهارچوب نمی توانند خارج شوند. هر گونه عمل خارج از لیست و وظایف باعث اضطراب شان می شود.

خوب که چی!

خوب که چی که آن گربه بامزه دنبال جوجه می دود؟ خوب که چی که فلان بچه با لباس خرسی اش دارد بستنی می خورد؟ چه فایده ای دارد؟ این اشخاص نسبت به افراد دیگر بی تفاوت و بی هیجان هستند.

در صورت مشاهده نشانه های بالا امکان کمال گرا بودن را در نظر داشته باشید.

10 روش برای پیروز شدن بر کمال گرایی و عصبانیت

برای لذت بردن از زندگی و موفق شدن در روابط شخصی باید سعی کنیم بر این اختلال فائق آییم. در ادامه راه هایی برای پیروزی بر این اختلال عرضه شده است.

  1. بیشتر از علایق خود آگاه شوید

اولین راه برای غلبه بر کمال گرایی، آگاهی از افکار کمال گرایانه شماست. کمی وقت بگذارید، درنگ کرده و به الگوهای فکری خود در مورد کمال گرایی فکر کنید. حتی در صورت نیاز آنها را بنویسید. هنگامی که از اینکه چگونه اجازه می دهیم کمال گرایی زندگی ما را تحت تاثیر قرار دهد، مطلع بشویم؛ بهتر می توانیم بر آن غلبه کنیم.

  1. تمرکز روی نکات مثبت

اینکه بخواهیم همه چیز بی نقص باشد، به این معنی است که ما قصد داریم بر قسمت های منفی کار یا خودمان تمرکز کنیم. با این حال راه درست این است که ما به نکات مثبت کار و خودمان نیز توجه کنیم. برای همه چیزهایی که از آنها راضی نیستید تلاش کنید و مواردی که برایشان قدردان هستید پیدا کنید.

  1. به خود اجازه اشتباه کردن دهید

وقتی که به خود اجازه اشتباه کردن می دهیم؛ متوجه می شویم که اشباه کردن پایان دنیا نیست. اشتباهات فرصتی برای یادگیری و بهتر کردن عملکرد های ما هستند. یکی از راه های این تمرین این است که سرگرمی جدیدی داشته باشید که در اولین تلاش احتمالا در آن مهارت خاصی نداشته باشید و احتمال شکست شما بالا باشد.

به جای تلاش برای بی نقص انجام دادن این کار سعی بر لذت بردن از این فعالیت داشته باشید. آنچه در این تمرین متوجه می شوید این است که برای رسیدن به موفقیت اشتباهات ضروری هستند.

  1. اهداف معقول تری را تعیین کنید

افراد کمال گرا ممکن است به دلیل داشتن استاندارد های غیر واقعی اهدافی داشته باشند که غیر ممکن است. یکی دیگر از راه های کنار گذاشتن کمال گرایی تعیین کردن اهدافی است که دست یافتنی تر و هوشمندانه تر است.

وقتی به اهدافمان واقع بینانه و چالش برانگیز برسیم؛ استرس کمتری خواهیم داشت و به توانایی های خود بیشتر اطمینان خواهیم کرد.

  1. انتقاد پذیر باشیم

برای کنترل بهتر کمال گرایی و عصبانیت خود این لازم است که توانایی تحمل کردن انتقادها را داشته باشیم. افراد مبتلا به اختلال کمال گرایی معمولا اعتماد به نفس پایینی دارند، زیرا انتقاد ها را شخصی می دانند. با این حال انتقاد به جا و سازنده می تواند به ما راه پیشرفت و رشد را نشان بدهد. سعی کنید انتقاد سالم و سازنده را تشخیص دهید و از آن به نفع خود استفاده کنید.

  1. فشار وارد شده بر خود را کاهش دهید

به یاد داشته باشید که شخصی که بیشترین فشار را به شما وارد می کند، خودتان هستید. با خود و با کاهش استانداردهای غیرواقعی که برای خود تعیین کرده اید؛ پذیرش خود واقعی تان را تمرین کنید. انگیزه خود را حفظ کنید و برای کاری که انجام می دهید تمام تلاش خود را بکنید؛ اما به دنبال نتیجه  بی نقص نباشید؛ زیرا که همچین چیزی وجود ندارد. اما ما می توانیم به بهترین عملکرد خود افتخار کنیم.

  1. به جای کمال، بر معنی کارتان تمرکز کنید

تمرکز خود روی هدف و معنای کارتان قرار دهید؛ نه بر بی نقصی اش. اگر چیزی برای ما شادی و لذت به همراه می آورد نیاز نیست حتما کامل باشد.

  1. سعی کنید کارهایتان را به تعویق نیندازید

افراد کمال گرا ممکن است به بهانه این که نمی توانند کاری را کامل انجام دهند، تسلیم ترس بشوند و از شروع کردن واهمه داشته باشند. به یاد داشته باشید که شروع کردن همیشه سخت ترین قسمت ماجرا است. اما زمانی نه شروع کنید حتی اگر فقط یک طرح کلی از کاری که می خواهید انجام دهید در ذهن داشته باشید همه چیز آسان تر خواهد شد.

  1. انرژی منفی ممنوع!

ما باید به این موضوع توجه داشته باشیم که چگونه رسانه های اجتماعی، فیلم ها، کتاب ها، پادکست ها و تلویزیون می تواند در تقویت کمال گرایی نقش داشته باشد. ما باید همواره به یاد داشته باشیم که همه چیز هایی که در رسانه های اجتماعی می بینیم، واقعیت نیستند. اگر نیاز دارید کانال های منفی و هر چیزی که باعث آزار شما می شود، حذف کنید.

  1. به روانشناس مراجعه کنید

درمان شناختی به افرادی که با مشکل کمال گرایی و عصبانیت دست و پنجه نرم می کنند؛ کمک به سزایی می کند که افکار خود را تغییر دهند. درمان همچنین می تواند به شما کمک کند فشار ناشی از این افکار را از خود کم کنید.

کمال گرایی و عصبانیت

سخن آخر

کمال گرایی و عصبانیت موجب آسیب به فرد و اطرافیانش می شوند، اما با تشخیص سریع و درمان این مشکل رفع خواهد شد و آرامش به زندگی شما باز خواهد گشت و با کمک خود، پزشک و اطرافیان با این اختلال خداحافظی کنید.

 

منبع

  • https://www.bridgestorecovery.com/blog/why-perfectionism-and-anxiety-disorders-go-hand-in-hand/
  • https://www.healthline.com/health/perfectionism#prevention
  • https://scholar.google.com/scholar?q=perfectionism+anxiety+symptoms&hl=en&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart
  • https://www.prospecttherapy.com/blog/2019/11/7/you-might-be-a-perfectionist
  • https://connectionsfamilycenter.com/perfectionism-and-anxiety-a-complicated-and-complex-connection/
  • https://www.psychologytoday.com/us/blog/psychiatry-and-sleep/202010/perfectionism-and-anxiety
  • https://oregoncounseling.com/article/10-ways-to-overcome-perfectionism/
به این مطلب امتیاز دهید

رشد خودت رو استارت بزن !

درخواست ثبت نام در دوره های امیر شریفی

مشترک شدن
اطلاع رسانی کن
guest
هنگامی که پاسخی داده شود به ایمیل شما پیام ارسال میگردد

0 نظرات
جدید ترین
قدیمی ترین بیشترین امتیاز
بازخورد درون خطی
دیدن تمام نظرات
0
سوالی دارید؟ بپرسیدx