فواید هنر در سلامت روان
در دنیای پیشرفته امروزی هنر در سلامت روان به اندازه سلامت جسمانی اهمیت دارد. همانطور که آمادگی جسمانی به بدن ما کمک می کند تا قوی بماند، آمادگی ذهنی به ما کمک می کند تا به سلامت روانی دست یابیم و آن را حفظ کنیم.
وقتی دارای سلامت روان هستیم، از زندگی و محیط خود و افراد موجود در آن لذت می بریم. قدرت خلاقیت، یادگیری و ریسک پذیری بیشتری داریم و می توانیم بهتر با سختی های زندگی کنار بیاییم. همه ما غم و عصبانیت را احساس می کنیم که می تواند با مرگ یکی از عزیزان، از دست دادن شغل یا مشکلات رابطه و سایر اتفاقات دشوار بوجود بیاید، اما با داشتن سلامت روان می توانیم بهتر با آن کنار بیاییم.
سلامت روان شامل سلامت عاطفی، روانی و اجتماعی ما است که بر نحوه تفکر، احساس، عمل و رشد فردی تاثیر دارد، همینطور در نحوه برخورد ما با استرس، ارتباط با دیگران و انتخاب های ما دخالت دارد.
سلامت روان در هر مرحله از زندگی کودکی، نوجوانی و بزرگسالی مهم است. در طول زندگی، اگر مشکلات سلامت روانی را تجربه کنید، ممکن است بر تفکر، خلق و خو و رفتار شما تاثیر بگذارد. عوامل زیادی در ایجاد مشکلات سلامت روان نقش دارند، از جمله:
- عوامل بیولوژیکی، مانند ژن ها یا شیمی مغز
- تجربیات زندگی، مانند ضربه یا سوء استفاده
- سابقه خانوادگی مشکلات سلامت روان
هنر در سلامت روان و فواید آن
علائم هشدار دهنده اولیه
برای متوجه شدن این امر که آیا کسی دچار مشکل در سلامت روان خود است یا خیر؟ باید این علائم را بررسی کنید. داشتن چندین مورد از علائم زیر به این معنی است که فرد نیاز به کمک دارد.
- زیاد یا کم خوردن یا خوابیدن
- دوری از افراد و فعالیت های معمولی
- داشتن انرژی کم یا بدون انرژی
- احساس بی حسی و بی اهمیتی
- داشتن درد غیر قابل توضیح
- احساس درماندگی یا ناامیدی
- زیاده روی در سیگار کشیدن، نوشیدن یا مصرف مواد مخدر
- احساس سردرگمی غیرمعمول، فراموشکاری، عصبانیت، ناراحتی، نگرانی یا ترس
- پرخاشگری و دعوا با خانواده و دوستان
- تغییرات خلقی شدید که باعث ایجاد مشکلات در روابط می شود
- داشتن افکار و خاطرات مداوم که نمی توانید از ذهن خود خارج شوید
- شنیدن صداها یا باور چیزهایی که حقیقت ندارند
- فکر آسیب رساندن به خود یا دیگران
- ناتوانی در انجام وظایف روزانه مانند مراقبت از فرزندان یا رفتن به محل کار یا مدرسه
فواید هنر در سلامت روان
طبق تحقیقات انجام شده؛ افرادی که برای سلامت روان خود تمریناتی را انجام می دهند، امکان موفقیت بیشتری دارند. این افراد در مقابله با استرس بهتر عمل می کنند. استرس منجر به کاهش تمرکز و حافظه، سردرگمی، از دست دادن حس شوخ طبعی، عصبانیت، تحریک پذیری و ترس می شود.
بدیهی است که استرس برای مغز خوب نیست و بهبود عملکردهای سلامت روان می تواند خطر آن را کاهش دهد.
سایر فواید
قطعا هنر در سلامت روان فواید بسیار زیادی دارد که در اینجا به چند مورد آن اشاره می کنیم:
- کاهش اضطراب
- بهبود خلق و خو
- تفکر بهتر
- احساس آرامش بیشتر یا آرامش درونی
- افزایش عزت نفس
- کاهش خطر ابتلا به افسردگی
- بهبود در روابط
فواید هنر در سلامت روان
سلامت روان همیشه در شرایط خوب و آرام زندگی اتفاق نمیفتد. در شرایط سخت و ناملایمات که انسان برای رشد فردی و شکوفایی تلاش می کند، اهمیت سلامت روان مشخص می شود. مفهوم سالم بودن از نظر روانی لزوماً جدید نیست، اما مطمئناً زمینه های رشد بیشتری در تحقیقات علمی دارد.
یکی از راه های موفق شدن در داشتن سلامت روان ورزش کردن است. سلامت جسم می تواند به سلامت روان کمک کند، برای مثال وقتی شما بدن سالمی دارید، فشار پیری را کمتر احساس می کنید. برعکس این امر هم صادق است.
مزایای سلامت روان که از طریق ورزش بدست می آیند
همانطور که گفته شد ورزش یکی از راه های موفقیت هنر در سلامت روان است که به چند مورد آن اشاره می کنیم:
- حافظه واضح تر
- وضوح در تفکر
- عزت نفس بالاتر
- خواب بهتر
- افزایش انرژی
- انعطاف پذیری بیشتر
مشاوره گرفتن
با توسعه یافتن علم روانشناسی امر مشاوره ایجاد شد. متاسفانه بسیاری از افراد فکر می کنند که مشاوره برای افراد مریض مناسب است و تا زمانی که دچار افسردگی حاد نشوند به پزشک مراجعه نمی کنند. درحالیکه تحقیقات ثابت کرده کسانی که به طور مرتب به مشاور مراجعه می کنند از سلامت روان بهتری برخوردار هستند.
فواید مشاوره گرفتن
بعضی از فواید مشاوره گرفتن شامل:
- بهبود مهارت های ایجاد ارتباط با دیگران
- خودپذیری بیشتر
- افزایش عزت نفس
- بهبود بیان خود و مدیریت احساسات
- رهایی از افسردگی، اضطراب و سایر شرایط سلامت روان
مشاوره گرفتن و کمک به هنر در سلامت روان
نگاهی به تحقیقات 10 سال اخیر
طی تحقیقات انجام شده درباره هنر در سلامت روان ورزش یکی از راه های کاربردی بوده که کمترین استفاده از آن شده است. تحقیقات نشان داده است که ورزش کمک بسیار زیادی به افراد مبتلا به اختلالات افسردگی یا مضطرب می کند.
مرکز کنترل بیماری ها، به انجام 150 دقیقه ورزش متوسط یا 75 دقیقه ورزش شدید برای جلوگیری از مرگ زودراس توصیه می کند. با این وجود افراد کمی به این توصیه عمل می کنند. این تحقیق مشخص نکرده است که کدام نوع ورزش برای سلامت روان مفیدتر است.
ورزش هوازی سیستم قلبی عروقی را تقویت می کند، درعین حال سرتونین نیز ترشح می کند که باعث شادابی فرد می شود. با این حال، تمرینات وزنه برداری و تمرینات روحی ذهنی مانند یوگا نیز فواید زیادی را نشان می دهند.
طبق این تحقیقات، نوشتن کمک زیادی به هنر در سلامت روان می کند. حرفه ای بودن در نوشتن مهم نیست، بلکه امر نوشتن اهمیت دارد، این نوشتن می تواند خاطرات باشد، یا برنامه ریزی هفتگی. مزایای آن نه تنها در سلامت روحی، بلکه جسمی نیز قابل مشاهده است. بعضی تحقیقات بهبود بیماران مبتلا به سرطان پستان از طریق استفاده از خاطره نویسی را نشان می دهد.
ارتباط نوشتن با هنر در سلامت روان
استفاده نوجوانان از دفترچه خاطرات باعث افزایش خودشناسی، عزت نفس، رشد فردی، کارآمدی و نظم شخصی در آنها شده. نوشتن خاطرات همچنین برای افراد معتاد بسیار مفید بوده و آن ها با استفاده از نوشتن می توانند روند ترک خود را سرعت ببخشند.
استفاده از نوشتن فضایی را برای رهایی از ترس و استرس درونی به عنوان یک فرآیند بازتابی ارائه می دهد. کاهش استرس و افکار منفی ناخواسته مزایایی هستند که با تمرین مداوم مشاهده می شوند. همچنین ثابت شده است که نوشتن مهارت های تفکر انتقادی را بهبود می بخشد.
اندورفین
همه ما تجربه آن را داریم که گاهی بدنمان مملوء از حس شادی و نشاط می شود، می تواند موقع یک شنای آرام و گاهی موقع صخره نوردی یا یک کار بدنی شدید باشد. برای این لحظات شاد باید از اندورفین تشکر کنیم. اندورفین ها مواد شیمیایی تولید شده در مغز هستند،که برای تسکین درد به گیرنده های عصبی متصل می شوند.
اندورفین در سال 1975 کشف شد و عملکرد آن هنوز در حال بررسی است. اعتقاد بر این است که آن ها درد را تسکین می دهند، باعث تقویت سیستم ایمنی؛ کاهش استرس می شوند و باعث تاخیر در روند پیری می شوند.
ورزش ترشح اندورفین را تحریک می کند و این مواد شیمیایی مبارزه کننده با افسردگی و رضایت بخش را به سراسر بدن ارسال می کند. جای تعجب نیست که ما بعد از تمرین یا پیاده روی سریع احساس خوبی داریم. ترشح اندورفین از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برخی از افراد پس از 10 دقیقه دویدن، هجوم اندورفین احساس می کنند و برخی دیگر بعد از نیم ساعت دویدن.
تنها راه تحریک ترشح اندورفین ورزش شدید نیست، بلکه مدیتیشن، طب سوزنی، ماساژ درمانی، حتی خوردن غذاهای تند یا تنفس عمیق باعث می شود بدن شما به طور طبیعی اندورفین تولید کند.
درست خوردن
انتخاب درست غذایی که می خوریم بر هنر در سلامت روان تاثیرگذار است. یک مطالعه جدید توسط بنیاد سلامت روان بریتانیا نشان می دهد، طی 50 سال گذشته رژیم غذایی نامناسب بر سلامت روان تاثیرات منفی گذاشته است.
مطالعات نشان می دهند که میل به خوردن غذاهای چرب و اشباع شده و قندها بیشتر از مواد غذایی تازه و سالم است که این مواد غذایی اشباع شده برای مغز انسان مضر هستند. این امر یک ارتباط متقاعدکننده بین تغییر مدهای غذایی و افزایش اختلال کم توجهی بیش فعالی، بیماری آلزایمر و اسکیزوفرنی ایجاد می کند.
این توضیحات جدید نیستند، اما شاید قوی ترین استدلالی است که تاکنون برای توجه بیشتر به ارتباط تغذیه و سلامت روان وجود دارد. آنچه در بشقاب هایمان می چینیم، تبدیل به ماده خام مغزمان برای تولید هورمون ها و انتقال دهنده های عصبی می شود. مواد شیمیایی که خواب، خلق و خو و رفتار ما را کنترل می کنند.
اگر مواد مغذی ای که به مغزمان می رسد را کم کنیم، کارایی مغزمان نیز کم می شود که این به سلامت روان و رشد فردی ما آسیب می زند. رژیم غذایی ویتامین هایی را برای مغز تامین می کند که بدن قادر به ساخت آن ها نیست. کمبود ویتامین خود را به صورت افسردگی نشان می دهد و می تواند باعث تغییرات خلقی، اضطراب و بی قراری و همچنین مجموعه ای از مشکلات جسمی شود.
متخصصان خاطرنشان می کنند که عادات غذایی خوب برای افرادی که می خواهند اثربخشی و مقابله با عوارض جانبی احتمالی داروهای مورد استفاده برای درمان بیماری های روانی را بهینه کنند، حیاتی است. برای بهینه سازی عملکرد مغز، باید رژیم غذایی متعادلی داشته باشیم.
ارتباط تغذیه با هنر در سلامت روان
کنترل استرس
استرس یکی از واقعیت های زندگی است. مهم نیست چقدر آرزوی زندگی بدون استرس را داریم، در واقعیت استرس ضروری است. این نحوه واکنش ما به استرس است که می تواند بر زندگی ما تأثیر منفی بگذارد.
استرس به عنوان هر تغییری که باید با آن سازگار شویم تعریف می شود. این شامل رویدادهای دشوار زندگی (سوگ، بیماری) و موارد مثبت است. پیدا کردن یک شغل جدید، یا رفتن به تعطیلات مطمئناً اتفاقات خوشحال کننده ای تلقی می شوند، اما آن ها نیز تغییراتی هستند که به عنوان استرس شناخته می شوند و نیاز به سازگاری دارند.
یادگیری مقابله موثر با استرس می تواند بدن و ذهن ما را راحت کند. مدیتیشن و سایر روش های آرام سازی ورزش، تجسم، همگی تکنیک های مفیدی برای کاهش تأثیر منفی استرس هستند.
استرس در حد اعتدال می تواند مفید باشد. به این دلیل که دوره های کوتاه استرس باعث تحریک مواد شیمیایی می شودکه حافظه را بهبود می بخشد، سطح انرژی و هوشیاری را افزایش می دهد.
اما استرس مزمن اثرات ناتوان کننده ای بر سلامت کلی ما دارد. از نظر فیزیکی، می تواند باعث میگرن، زخم، تنش عضلانی و خستگی شود. محققان کانادایی دریافتند که استرس مزمن خطر حملات قلبی را بیش از دو برابر افزایش می دهد.
به طور خلاصه
در این مقاله به بررسی فواید هنر در سلامت روان پرداختیم. همانطور که سلامت جسمانی نیاز به مراقبت ها و عادات خاصی دارد، سلامت روان هم نیاز به رعایت اصول و تمریناتی دارد. به طورکلی در زندگی همه افراد سختی ها و مشکلاتی وجود داردکه با داشتن سلامت روان برخورد با این مشکلات برای فرد آسان تر می شود.
یکی از اصلی ترین روش ها برای داشتن سلامت روان ورزش کردن و داشتن فعالیت فیزیکی است. ورزش باعث تولید اندورفین در بدن می شودکه نوعی ماده شیمیایی است که کمک به کاهش درد می کند و باعث افزایش حس لذت و سرخوشی می شود.
از دیگر راه های حفظ سلامت روان، تغذیه مناسب است. تحقیقات ثابت کردند که مواد غذایی چرب و اشباع شده برای مغز مضر هستند و گاهی موجب افسردگی هم می شوند.
باید توجه داشته باشیم که استرس در زندگی همه وجود دارد، اما روش برخورد با این استرس بسیار مهم است و می تواند به سلامت روان فرد کمک کند.
منابع:
- https://www.mind.org.uk/information-support/tips-for-everyday-living/nature-and-mental-health/how-nature-benefits-mental-health/
- https://toronto.cmha.ca/documents/benefits-of-good-mental-health/
- https://positivepsychology.com/benefits-of-mental-health/
- https://www.mentalhealth.gov/basics/what-is-mental-health