تاثیر بیماری بر سلامت روان
رابطه قوی ای بین شرایط جسمی و روانی وجود دارد. تاثیر بیماری بر سلامت روان امری بسیار جدی است. میزان افسردگی و اضطراب در افرادی که دچار بیماری فیزیکی هستند، بیشتر از افراد سالم است، همینطور افرادی که شرایط سلامتی خاصی دارند میزان افسردگی و اضطراب در آن ها بیشتر می شود.
در شرایطی که فرد دچار بیماری جسمی و روانی به طور همزمان است، سختی های زیادی را متحمل می شود. این امر باعث کاهش کیفیت زندگی فرد شده، همینطور در طولانی مدت باعث کاهش کارکرد فرد و افزایش هزینه های زندگی او می شود.
در بسیاری از افراد که دچار بیماری های جسمانی هستند PTSD که نوعی اختلال استرس محسوب می شود که شایع است. تحقیقات اخیر ثابت کرده که بین 15-35 درصد افراد سرطانی بعد از اطلاع از سرطان خود دچار PTSD می شوند.
در اینجا ما به عملکرد بیماری بر سلامت روان می پردازیم و بیماری های مختلف را بررسی می کنیم. این تاثیرات از چیز های مختلفی منشاء می گیرد که اصلی ترین آن می تواند شرایط اقتصادی باشد یا در مواقعی کمبود اعتماد به نفس در افراد می تواند باعث سرخوردگی در آنها شود.
تاثیر بیماری بر سلامت روان به طور مستقیم و غیرمستقیم
بیماری های فیزیکی می تواند در افراد مستعد باعث ایجاد بیماری های روانی شود، زیرا بسیاری از بیماری های فیزیکی روی هورمون ها و گیرنده های عصبی تاثیر می گذارند. برای مثال بیماری پارکینسون شامل ناهنجاری هایی در سیستم دوپامین می شود. درد مزمن با عدم تعادل GABA، سروتونین، دوپامین و نوراپی نفرین همراه است.
هر بیماری که باعث التهاب گسترده شود ممکن است خطر افسردگی را افزایش دهد، زیرا افسردگی با التهاب در مغز مرتبط است. بسیاری از بیماری ها باعث ایجاد استرس در فرد می شوند که این استرس می تواند ناشی از شرایط خانوادگی یا فشار های عصبی باشد. سطح پایین این استرس طبیعی است، اما اگر به مرحله ای برسد که قابل کنترل نباشد نگران کننده است.
مطالعات انجام شده در دانشگاه کالیفرنیا، برکلی، نشان داد که استرس مزمن باعث می شود بدن نورون و سلول های تولید کننده میلین کمتری نسبت به حد نرمال تولید کند. این موضوع باعث تغییر نسبت ماده خاکستری به ماده سفید در مغز می شود. در نتیجه هیپوکامپ بخشی از مغز که احساسات را تنظیم می کند و با اختلالات عاطفی مرتبط است تحت تأثیر این فرآیند قرار می گیرد.
محققان بر این باورند که این تغییرات ممکن است توضیح دهد که چرا افرادی که تحت استرس مزمن هستند، بیشتر در معرض ابتلا به اختلالات خلقی، اضطراب و سایر شرایط سلامت روان هستند.
تاثیر بیماری بر سلامت روان
چرا بیماری های روانی و بیماری های فیزیکی با هم اتفاق میفتند؟
هم ذهن و هم بدن تحت تأثیر تغییرات در فرآیندهای فیزیولوژیکی و عاطفی و همچنین عوامل اجتماعی مانند درآمد و مسکن قرار دارند. این سه مسیر زیست شناسی، تجربه بیماری و عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت می توانند احتمال ابتلای فردی به بیماری روانی یا شرایط فیزیکی مزمن را افزایش دهند.
تاثیر بیماری بر سلامت روان افراد به شکلی است که افراد مبتلا به بیماری های جسمانی در معرض ابتلا به بیماری های روانی هستند. فرد دچار بیماری خود را در موقعیتی می بیند که امکان رشد فردی را ندارد و به این دلیل متحمل فشار عصبی زیادی می شود.
علائم افسردگی
طبیعی است که افراد بعد از یک شرایط بد فیزیکی دچار غم و ناراحتی شوند، اما اگر این غم طولانی مدت باشد نشانه افسردگی است. در اینجا بعضی از علائم افسردگی را بیان می کنیم.
- حالت غمگین، مضطرب یا “تهی” مداوم
- احساس ناامیدی یا بدبینی
- احساس تحریک پذیری، به راحتی نا امیدی یا بی قراری
- احساس گناه، بی ارزشی یا درماندگی
- از دست دادن علاقه به سرگرمی ها و فعالیت ها
- کاهش انرژی، خستگی یا احساس “آهسته شدن”
- مشکل در تمرکز، به خاطر سپردن یا تصمیم گیری
- مشکل در خوابیدن، بیدار شدن در صبح زود یا پرخوابی
- تغییر در اشتها یا وزن
- درد، سردرد، گرفتگی عضلات، یا مشکلات گوارشی بدون علت فیزیکی مشخص که حتی با درمان هم برطرف نمی شوند.
- اقدام به خودکشی یا ا فکار مرگ یا خودکشی
افسردگی و استرس ناشی از بیماری
بیماری های رایج که موجب افسسردگی می شوند
تاثیر بیماری بر سلامت روان در افرادی که دارای بیماری های زیر هستند بیشتر می شود.
- بیماری آلزایمر
- بیماری های خود ایمنی، از جمله لوپوس اریتماتوز سیستمیک، آرتریت روماتوئید، و پسوریازیس
- سرطان
- بیماری عروق کرونر قلب
- دیابت
- صرع
- HIV/AIDS
- کم کاری تیروئید
- اسکلروز چندگانه
- بیماری پارکینسون
- سکته
برخی از افراد ممکن است پس از تشخیص یک بیماری پزشکی علائم افسردگی را تجربه کنند. این علائم ممکن است با سازگاری یا درمان شرایط دیگر کاهش یابد. برخی از داروهای مورد استفاده برای درمان این بیماری نیز می توانند باعث افسردگی شوند.
تحقیقات نشان می دهد که افرادی که افسردگی و بیماری های پزشکی دیگر دارند علائم شدیدتری از هر دو بیماری را دارند. آنها ممکن است در تطبیق با شرایط پزشکی خود مشکل بیشتری داشته باشند و ممکن است هزینه های پزشکی بیشتری نسبت به کسانی که هم افسردگی و هم بیماری پزشکی ندارند، داشته باشند. افسردگی ممکن است حتی با بهبود سلامت جسمانی فرد ادامه یابد.
مراقبت مشترک که شامل مراقبت از سلامت روانی و جسمی می شود، می تواند سلامت کلی را بهبود بخشد. تحقیقات نشان داده است که درمان افسردگی و بیماری جسمی به طور همزمان می تواند به افراد کمک کند افسردگی و بیماری مزمن خود را بهتر مدیریت کنند.
استفاده از داروها موجب افسردگی می شود
کودکان و نوجوانان مبتلا به بیماری های جسمی
کودکان و نوجوانان مبتلا به بیماری های جسمی معمولاً با چالش های بیشتری نسبت به همسالان سالم خود در دوران نوجوانی مواجه هستند. بیماری های مزمن می توانند بر رشد فیزیکی، شناختی، اجتماعی و عاطفی تأثیر بگذارند و بر والدین و خواهر و برادر تأثیر بگذارند.
این محدودیت ها باعث افزایش تاثیر بیماری بر سلامت روان می شود. کودکان و نوجوانان مبتلا به بیماری های مزمن انواع مختلفی از استرس را تجربه می کنند. والدین و ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی باید مراقب نشانه های افسردگی، اضطراب و اختلالات سازگاری در نوجوانان و خانواده هایشان باشند.
افراد مبتلا به افسردگی در معرض خطر بیشتری برای سایر شرایط پزشکی هستند
به احتمال تجربه افسردگی برای بزرگسالان دارای بیماری جسمی بسیار بیشتر است، اما عکس این موضوع نیز صادق است. افراد در تمام سنین مبتلا به افسردگی در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به برخی بیماری های جسمی هستند.
به عنوان مثال، افراد مبتلا به افسردگی بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، دیابت، سکته مغزی، درد و بیماری آلزایمر هستند. تحقیقات همچنین نشان می دهد که افراد مبتلا به افسردگی ممکن است در معرض خطر بیشتری برای پوکی استخوان باشند.
یکی از دلایل آن می تواند این باشد که بسیاری از افراد مبتلا به افسردگی ممکن است دسترسی کمتری به مراقبت های پزشکی خوب داشته باشند. ممکن است زمان بندی این افراد برای مراقبت از سلامت خود سخت تر باشد، برای مثال، مصرف داروهای تجویز شده، خوب غذا خوردن و ورزش کردن.
دانشمندان همچنین در حال بررسی این موضوع هستند که آیا تغییرات فیزیولوژیکی مشاهده شده در افسردگی ممکن است در افزایش خطر ابتلا به بیماری جسمی نقش داشته باشد یا خیر.
در افراد مبتلا به افسردگی، دانشمندان تغییراتی را در نحوه عملکرد چندین سیستم مختلف در بدن یافته اند که می تواند بر سلامت جسمی تأثیر بگذارد، از جمله:
- افزایش التهاب
- تغییرات در کنترل ضربان قلب و گردش خون
- ناهنجاری در هورمون های استرس
- تغییرات متابولیک مانند آنچه در افراد در معرض خطر دیابت مشاهده می شود
افسردگی حتی با وجود بیماری دیگری قابل درمان است
افسردگی یکی از نتایج تاثیر بیماری بر سلامت روان است و لزوما قرار نیست برای همیشه باقی بماند و راه های درمان مخصوص خود را دارد. فرد مبتلا به بیماری جسمی و افسردگی می تواند افسرگی خود را درمان کند، بدون آنکه بیماری جسمی اش از بین رفته باشد.
درمان افسردگی با دارو، روان درمانی یا ترکیبی از این دو نیز ممکن است به بهبود علائم فیزیکی یک بیماری یا کاهش خطر مشکلات آینده کمک کند. به همین ترتیب، درمان بیماری و کنترل علائم می تواند به بهبود علائم افسردگی کمک کند.
افسردگی روی هر فردی به طور متفاوتی تأثیر می گذارد و هیچ درمان مشخصی برای آن وجود ندارد و نیاز به آزمون و خطا دارد.
راه های مقابله
ادامه دادن زندگی با یک بیماری جسمی بسیار چالش برانگیز است. احساس غم، ترس، اندوه هنگام تشخیص بیماری بسیار طبیعی شمرده می شود، اما وقتی شروع به این زندگی جدید می کنید، متوجه می شوید که باید خود را با شرایط جدید سازگار کنید و با آدم هایی که تجربه مشترک دارند وقت بگذرانید.
همیشه با متخصص خود در ارتباط باشید
برقراری ارتباط با متخصصان پزشکی که در این فرآیند به شما کمک می کند، بسیار مهم است. اینکه بتوانید در مورد سؤالات و نگرانی های مداوم خود صحبت کنید، به شما کمک می کند تا احساس آرامش بیشتری داشته باشید.
درمان رفتاری
بسیاری از افراد دچار بیماری عادت به صحبت کردن با خود دارند. این صحبت ها معمولا بار منفی دارند که از لحاظ روانی فشار زیادی به فرد وارد می کند. در این مواقع بهترین کار درمان رفتاری است که در آن به اصلاح رفتارفردی پرداخته می شود.
مراقبت از جسم و روح خود
تاثیر بیماری بر سلامت روان با کاهش استرس، بهبود خواب و پیروی از توصیه های پزشک کاهش میابد. تغییرات رژیم غذایی و ورزش اغلب می تواند منجر به بهبود کلی شرایط شود. دریافت خواب کافی و مدیتیشن نیز بسیار مهم است.
گفته بسیار معروفی وجود دارد که می گوید” یاد گرفته ام به نیاز بدنم احترام بگذارم، من چیزی فراتر از بیماری ام هستم.” جمله دیگری می گوید “حتی اگر تنها کاری که می توانید انجام دهید این باشد که نفس بکشید و بیرون بیاورید… شما ارزشمند هستید، مهم هستید و فردی شایسته عشق و محبت هستید.”
در نهایت، هر چیزی که به نگرش مثبت در حال (و آینده) کمک کند، در ایجاد نگرش عاطفی و فلسفی برای مقابله با یک بیماری ارزشمند خواهد بود.
در نهایت
اطلاعات زیادی در مورد تاثیر بیماری برسلامت روان وجود دارد و بیشتر مقالات موجود این امر را تائید کردند که بیماری جسمی در سلامت روانی تاثیرگذار است. در بیشتر مواقع ضرر روانی ای که بیماری جسمی وارد می کند به شکل افسردگی بروز می کند.
باید دقت داشته باشیم که گاهی فرد فقط بخاطر بیماری خود ناراحت است و این امری طبیعی است، اما اگر این ناراحتی ادامه دار باشد خطرناک است و به آن افسردگی گفته می شود. افسردگی یک بیماری کاملا مستقل است و می توان آن را بدون در نظر گرفتن بیماری جسمی درمان کرد.
لازم به ذکر است همانطور که بیماری جسمی بر عملکرد روان تاثیر می گذارد، بیماری مرتبط با روان یا همین افسردگی هم می تواند بر جسم تاثیر بگذارد و بعضی از بیماری های جسمی را ایجاد کند. علت آن به دلیل تغییراتی است که در هورمون ها و مغز اتفاق میفتد.
در بالا راه های مقابله با افسردگی و مراقبت از سلامت جسمی و روانی خود گفته شد. پس هرگاه علائم افسردگی که در اینجا به آنها اشاره کردیم را مشاهده کردید سریعا یکی از راه های مقابله با آن را انتخاب کنید.
در ارتباط بودن با یک متخصص بسیار مهم و مفید است. کنار آمدن با شرایط فیزیکی و روانی جدید برای هرکسی بسیار دشوار است. بنابراین همراه داشتن کسی که با علم خود به فرد آرامش خاطر بببخشد بسیار مهم است.
منابع:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9690843/
- https://ontario.cmha.ca/documents/the-relationship-between-mental-health-mental-illness-and-chronic-physical-conditions/
- https://www.nimh.nih.gov/health/publications/chronic-illness-mental-health
- https://patient.info/news-and-features/how-a-chronic-illness-affects-your-mental-health