تغییر نقش پدران امروزی

کامنت بگذارید
16 دقیقه زمان خواندن

 تغییر نقش پدران امروزی

بابا نان آورد.!!!

جمله ای که برای همه ما آشنا است و هر کدام از ما شاید چندین بار از روی آن به عنوان سرمشق نوشته ایم. اما می دانیم که این جمله در دنیای امروز واقعا درست و کارآمد نیست. دنیایی که همه در آن نقش های مفید خود را ایفا می کنند و پدر، امروزه دیگر تنها نان آور خانه نیست.

پدر امروزی در شکل های متفاوت تری باید ظاهر شود. تغییر نقش پدران امروزی در دنیای مدرن بسیار دیده می شود. تنها مسئله مهم امروزه گرسنگی و تعهدهای سنتی نیست، بلکه وظیفه پدر در حوضه های روان شناختی مانند محبت، مشارکت با خانواده، ارتقا رشد اجتماعی و عاطفی کودکان بسیار بیشتر از گذشته شده است.

پدر امروزی دیگر آن انسان قوی، کامل و همیشه نان آور نیست، پدر نیز می تواند خطا کند، می تواند در اداره یا در خانه شاغل باشد، می تواند فرزند خوانده یا نازا باشد، می تواند گریه کند یا حتی بیکار و بی پول شود. اما این ها دلیلی برای این نیستند که نتواند نقش پدری خود را درست اجرا کند.

تغییر نقش پدران امروزی

روندهای اقتصادی

در چند قرن پیش پدران به عنوان نان آور و انتقال دهنده ارزش های اخلاقی و دینی بودند. اما هنگامی که شهرها صنعتی شده و مردها برای کسب درآمد راهی کارخانه ها شدند، به دلیل دوری از خانواده آمار رها شدن ها و عدم مشروعیت ها زیاد شد و دولت مجبور به اجرای برنامه های رفاهی برای کمک به زنان بیوه و فرزندان بی سرپرست شد. اما در چند دهه اخیر پررنگ شدن نقش اقتصادی زن تاثیری زیادی روی تغییر نقش پدران امروزی گذاشته است.

در دهه های اخیر درصد زنان شاغل از کم تر از 33 درصد به بیش از 60 درصد رسیده است، یعنی چیزی بیش از دو برابر و این سبب می شود که قدرت مالی زنان افزایش پیدا کند.

با افزایش قدرت مالی زنان نقش مردان به عنوان حمایت کننده مالی در خانواده ها کم تر شد و با این خودمختاری فزاینده زنان، پدران امروزی نقش های بسیار متفاوت از پدران نسل های قبل پیدا کرده اند، در واقعه آغازی برای تغییر نقش پدران امروزی با صنعتی شدن جوامع پیش آمد.

تغییر در نقش  های مراقبت

در چند سال اخیر تحقیقات نشان داده است که رشد کودکان روی پدر متمرکز شده است، در صورتی که تا بیست یا سی سال قبل این مادران بودند که می بایست از هر لحاظی مراقب کودکان خود باشند.

این آمارها به دلیل نقش رو به رشد پدران امروزی در پرورش کودکان است.  طی تحقیقاتی که انجام شده است، پدران در این زمینه ها بیشتر درگیر مراقبت از کودکان خود می شوند.

تغییر نقش پدران امروزی

عواملی که سبب می شود پدران بیشتر مراقب کودکان خود باشند

  • هنگامی که تایم زیادی را در سرکار نباشند.
  • در مردانی که ویژگی های روانی سازگارتر و سالم تری دارند. (مانند عزت نفس بالا)
  • هنگامی که همسرانشان نسبت به سایر زنان تایم بیشتری را سرکار بودند.
  • رابطه زناشویی صمیمی تری داشته اند.
  • هنگامی که فرزند پسر باشد.

تغییر نقش پدران امروزی سبب شده است زمان بیشتری در خانه باشند.

تحقیقات دیگر نشان می دهد که تاثیر عشقی که پدر روی فرزندانش می گذارد، به اندازه تاثیر عشق مادر است. عشق پدرانه کمک می کند تا کودکان جایگاه اجتماعی و عاطفی خود را بشناسند. علاوه بر این ها کودکانی که از پدران خود محبت دریافت می کنند، کم تر دچار سواستفاده و مصرف مواد می شوند.

وقتی می گوییم تغییر نقش پدران امروزی در چند دهه اخیر بسیار دیده شده است، بهتر است برای پدر امروزی نیز وظایفی را تیتر کنیم که بدانیم این تغییرات چیست. چهار وظیفه اصلی که می توان برای پدران امروزی گفت، شامل موارد زیر هستند:

  1. ارائه حمایت مالی
  2. ارائه حمایت عاطفی
  3. ارائه مراقبت
  4. ایجاد قوانین برای جامعه کوچک خود

تغییر نقش پدران امروزی

پدران کم درآمد

پدران کم درآمد بیشتر با فرزندان خود درگیر می شوند. دسترسی پدران بیکار به فرزندانشان ممکن است توسط مادر یا دیگر اعضای خانواده کودک محدود شود. حتی خودشان نخواهند که با کودکان خود ارتباط برقرار کنند و این گونه نه تنها در ارائه حمایت مالی به فرزندان خود بی تاثیر هستند، بلکه از دیگر موارد مانند مراقبت و حمایت عاطفی که در بیشتر مواقع احتیاج به حضور فیزیکی والد دارد نیز بی تاثیر می مانند.

علاوه بر این با عدم حضور پدر در خانواده، وظیفه دیگر اعضای خانواده مانند مادربزرگ، پدربزرگ و به  خصوص مادر بسیار زیادتر می شود، اما با توجه به اینکه خود مادر نیز از وجود همسر بی بهره است، نمی تواند به درستی وظایف را انجام دهد.

فرزندان طلاق

بعد از طلاق، برای پدران سخت است یا بهتر است بگوییم تقریبا غیرممکن است که بتوانند نقش والدی مشابه  با آنچه با فرزندان خود زندگی می کردند را داشته باشند. فرزندان طلاق بعد از طلاق یا بعد از ازدواج مجدد والدین، دو برابر بیشتر از فرزندان بدون طلاق از نظر رفتاری و اجتماعی دچار مشکل می شوند و کسب موفقیت در آنها سخت تر و دشوارتر می شود.

بیشتر پدران مطلق (طلاق گرفته) حضانت کامل فرزندان خود را ندارند و زمان بسیار کم تری را با فرزندان خود سپری می کنند، در نتیجه حفظ نقش های آنها بسیار سخت است. اما تحقیقات نشان می دهند که فراوانی تماس بین فرزند و پدر نیست که رفاه کودک را مهیا می کند، بلکه کیفیت بین این ملاقات ها و تماس ها است.

تغییر نقش پدران امروزی آنها را موظف کرده است که بعد از طلاق حتی اگر حضانت کودک را نیز نداشته باشند، باز به نقش های پدرانه خود عمل کنند.

کنترل ملاقات بین فرزند و والدین در طلاق بسیار مهم است.

تغییر نقش پدران امروزی

عواملی برای سازگاری کودکان طلاق

با وجود اینکه تغییر نقش پدران امروزی بسیار به چشم می خورد، اما تاثیر بسیار مهمی که پدر در زندگی فرزندان خود دارد، غیر قابل انکار است و ربط به زمان و مکان خاصی ندارد. برای اینکه این کودکان بعد از طلاق بتوانند به سازگاری برسند و زندگی سالمی داشته باشند، بهتر است به عوامل زیر توجه کنید.

  1. فرزند پروری مناسب یعنی ارائه حمایت های عاطفی و داشتن انضباط مناسب.
  2. ترتیبات مناسب برای حضانت فرزندان، حضانت قانونی درست و حضانت مشترک مناسب سبب می شود که بین فرزند و پدر تصمیمات مشترک مناسبی صورت بگیرد و سبب تعارض کم تر والدین می شود.
  3. پرداخت های مناسب و مرتب، حمایت مالی و کودکانی سازگار تر ایجاد می کند. هر چند که بهتر است انتظارات فرزند کنترل شود و متناسب با شرایط خانواده باشد.

نقش ناپدری ها

تخمین زده شده است که از هر سه آمریکایی یک نفر بخشی از یک خانواده ناتنی است و این سبب می شود که تغییر نقش پدران امروزی را به این مسئله نیز مرتبط کنیم که ناپدری ها چگونه باید رفتار کنند. شاید کلمه ناپدری مناسب نباشد و احتیاج باشد همه را به یک چشم نبینیم. گاهی ناپدری ها می توانند جای خالی یک پدر را پر کنند. اما ناپدری ها با چالش های بسیاری رو به رو می شوند، آنها باید سعی    کنند بدون اینکه شریک زندگی خود را از خود دور کنند، به رفتاری مناسب با فرزند او برسند. این امر ممکن است سال ها طول بکشد. همین طور زمان زیادی لازم است تا فرزندان ناتنی آنها را به عنوان والد واقعی بپذیرند. تحقیقات نشان داده است که بهترین نوع خانواده های ناتنی شراکت متعهد و محکم تشکیل می دهد.

در واقع این نوع والدین  انتظار بیش از حد و غیر مقعول از خود ندارند، فقط در چارچوب تعهد، مشارکت و تحکم هستند.

تغییر نقش پدران امروزی

بررسی چگونگی تغییر نقش پدران امروزی

همان طور که گفتیم، در گذشته پدران بیشتر نان آور و نقش های خارج از خانه را داشتند؛ اما با تغییرات، صنعتی شدن و وارد شدن زن ها به محیط کار این تغییر در نقش پدران امروزی به وضوح دیده شد. پدران امروزی بسیار متنوع تر با افکار و نحوه زندگی متفاوت هستند.

این ها باعث شده است جوامع مقداری از آن تعصبات دورتر شوند و با پذیرش تفاوت های هم به زندگی ادامه دهند. مثلا اگر در گذشته پدر نمی دانست که نحوه شست و شو یا نگهداری نوزاد چگونه است و همان طور مادر نمی دانست نحوه کار کردن، فروشندگی یا کارهای کارخانه چگونه است، اکنون با تغییر نقش پدران در جامعه مدرن، پدر نیز می داند چگونه باید کودک را تمیز کرد یا نحوه شیر دادن به کودک چگونه است و با توجه به تحقیقاتی که انجام شده است، اتفاقا مردان در این مورد آخر بهتر از زن ها عمل می کنند.

مشارکت

تغییر نقش پدران امروزی سبب انعطاف پذیری، تنوع و مهم تر از همه سبب افزایش مشارکت در خانواده ها شده است.

مشارکت، عاملی که سبب تقسیم وظایف در محیط خانواده شد. این مشارکت نه تنها والد مذکر را به کودکان نزدیک تر می کند و سبب عشق بیشتر پدر و فرزندی می شود، بلکه مشارکت، احساس رضایت دو طرف را بهتر و احساس امنیت را در محیط خانواده بالا می برد.

تغییر نقش پدران امروزی

دور شدن پدران از مفهوم های سنتی آزاردهنده با تغییر نقش پدران امروزی

تغییر نقش پدران مدرن سبب متحول شدن مردان شد. در تحقیقی که روی مردان استرالیایی در چند سال پیش انجام شد، نشان داد که آنها معتقد بودند که یک مفهوم سنتی آزاردهنده ای وجود دارد که مردها احساس می کردند باید بسیار قوی باشند، هرگز احساس ضعف را قبول نمی کردند و احساساتی شدن جز برای ارزش  های ملی برای آنها تحقیر کننده به حساب می آمد.

اما این تفکرات نه تنها مردان، بلکه زنان را نیز آزار می داد. جامعه ای که درگیر فرهنگ اشتباه باشد، پیشرفت را نخواهد پذیرفت. با تلاش های دولت، کارهای هنری و فرهنگی و افزایش نقش زنان در جامعه نقش پدران امروزی تغییرکرد و اثرات این فرهنگ های نادرست را تا حدودی کم کرد.

هنوز هم بسیاری از دولت ها به دنبال انجام اصلاحاتی در این موارد هستند، مثلا به پدرانی که تازه فرزند آورده اند، مرخصی های بلند مدت بیشتر می دهند یا به پدرانی که دارای فرزند شده اند، روزهایی را با مزایای ویژه مرخصی می دهند تا تنها در کنار خانواده خود به تفریح بپردازند. همین طور پدرانی که همسر آنها باردار است، موظف به رفتن در کلاس های آموزشی ویژه پدران هستند.

پدران، دیگر از روزهایی که تنها یک چهره مقتدر عبوس نشان دهنده پدر شدنشان بود، فاصله گرفته  اند و عزم خود را جزم کرده اند که با به دست گرفتن نقش های جدید تمام تلاش خود را بکنند تا با مشارکت همسر خود فرزندی سالم و مفید پرورش دهند.

تغییر نقش پدران امروزی از عوامل مهم شکل گیری انسان   های منعطف، متنوع و با اعتماد به نفس است. موفقیت از آن کسانی است که تحول را بپذیرند.

تغییر نقش پدران امروزی

داشتن مهارت های برخورد با فرزندان در پدران امروزی

درست است که گفتیم تغییر نقش پدران امروزی اثرات مثبتی داشته است، اما در هر تحولی چالش های جدیدی ایجاد می شود که برای داشتن رفتار مناسب با آنها باید مهارت هایی را یاد بگیریم.

ارتباط

توانایی برقراری ارتباط با کودکان بسیار مهم بوده و از چالش هایی است که با تغییر نقش پدران امروزی برای آنها بسیار سخت است. مهارت های کلامی خود را افزایش دهید و با کودکان خود براساس سن  آنها صحبت کنید. برای یادگیری این مهارت ها سن کودک و در نظر گرفتن شرایط کودکتان بسیار مهم است، مثلا اگر کودکی دارای ناتوانی های رشدی دارید، یادگیری مهارت هایی که بتوانید آنها را درک کنید، بسیار مهم است، مثلا یادگیری زبان بدن برای درک این کودکان مفید خواهد بود.

یادگیری زبان بدن برای ارتباط بهتر باکودکان از جمله تغییر نقش پدران امروزی است.

مدیریت رفتاری

کودکان دوست دارند بدون در نظر گرفتن عواقب کار خود چیزهای مختلف را آزمایش کنند، بهتر است آنها را در برابر کارهای خود مسئولیت پذیر کنید. نگران نباشید کودکان یک محیط ساختار یافته را دوست دارند و این گونه محیط ها دادن گزینه  ها برای اجرا را در آن راحت تر و برای رشد آنها مفیدتر می کند.

صبر

داشتن رفتارهای آرام هنگام مواجهه با رفتارهای چالش برانگیز ضروری است. صبر همچنین به خنثی کردن هر موقعیتی که به درگیری بین والدین و کودکان منتهی می شود، کمک می کند.

علاوه بر این باید این را بدانید که کودکان رفتارهای شما را تکرار می کنند، پس اگر در کارها صبر را به کار ببرید، کودکان شما نیز از شما پیروی خواهند کرد.

تغییر نقش پدران امروزی

در آخر

تغییر نقش پدران امروزی اگر به درستی و با یادگیری مهارت های لازم آن انجام شود، می تواند سبب ایجاد پدرانی شود که حتی در موارد طلاق نیز به رفاه و آسایش کودکان خود اهمیت می دهند، هر چند که ماندن در زندگی خود و دادن حمایت های عاطفی و مالی و نظارت های مناسب و منظم به صورت حضوری بسیار مفیدتر و درست تر است، اما با مدیریت و داشتن رفتار مناسب می شود با چالش ها کنار آمد.

منبع:

به این مطلب امتیاز دهید

رشد خودت رو استارت بزن !

درخواست ثبت نام در دوره های امیر شریفی

مشترک شدن
اطلاع رسانی کن
guest
هنگامی که پاسخی داده شود به ایمیل شما پیام ارسال میگردد

0 نظرات
جدید ترین
قدیمی ترین بیشترین امتیاز
بازخورد درون خطی
دیدن تمام نظرات
0
سوالی دارید؟ بپرسیدx